Proiectul – Context

Contextul/coerenţa/sinergia cu alte iniţiative

Proiectul este in convergenta cu momentul cheie privind dezvoltarea de politici Europene asupra violentei impotriva femeii. Marea schimbare este semnarea Conventiei Consiliului Europei (cunoscuta ca si Conventia de la Istanbul) asupra combaterii si prevenirii violentei asupra femeii. Inca in proces de ratificare, conventia stabileste standardele minime pentru politici cuprinzatoare asupra multor forme de violenta asupra femeii, recunoscand ca „violenta asupra femeii este adanc inradacinata in inegalitatile femeii in sociatate si este perpetuata de o cultura a tolerantei si negarii”.

Parlamentul European (PE) a adoptat in 2011 o rezolutie puternica care solicita o strategie asupra tuturor formelor de violenta asupra femeii, solicitand atat UE cat si fiecarui Stat Membru in mod individual sa semneze si ratifice Conventia Consliului Europei asupra prevenirii si combaterii violentei asupra femeii si violentei domestice .

Analiza situaţiei actuale

Raportul Ce stim despre femei in Romania, Noiembrie 2011 precizeaza recunoasterea de catre Consiliul Europei a faptului că „violenta impotriva femeilor este legata de inegalitatile structurale mai largi din societate si de abuzul de putere masculina, fiind sprijinit de structuri sociale care promovează inegalitatea de gen”.

Conform IGPR, Directia Cazier Judiciar, Statistici si Evidente Operative, la nivelul intregii Romanii, numarul infractiunilor intrafamiliale a ajuns, în 2010, la 12088, cu o crestere de aproximativ 26% față de anul 2009 (8912). Daca numarul cazurilor de omor în familie, in Romania, a scazut semnificativ (de la 114 în 2009 la doar 6 în 2010), iar tentativa de omor de la 63 în 2009 la 5 în 2010, a crescut în schimb numarul loviturilor cauzatoare de moarte, de la 19 in 2009 la 41 în 2010, precum si numarul raporturilor sexuale cu o minora (de la 17 în 2009 la 26 în 2010).

Statisticile Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (2004-2007) arata ca s-au inregistrat 507 decese ca urmare a unor fapte de violenta in familie.

Concluziile prezentate in raportul mentionat sunt urmatoarele:

  • amploarea fenomenului de violenta in familie este subestimat, fragmentat si neunitar in statisticile existente, la nivel national;
  • datele diferite, furnizate de surse diferite trezesc suspiciuni cu privire la acuratetea acestor statistici;
  • nu exista o pregătire de specialitate in domeniul violentei în familie;
  • nu exista preocupari permanente de investigare/cercetare a fenomenului violentei in familie si a cauzelor care o genereaza;
  • legislatia existenta este incoerenta si neadaptata realitatii romanesti;
  • nu exista mecanisme pentru punerea in aplicare a prevederilor legale.