Grup Tinta – Proiect PLUS

Numarul de beneficiari va creste dupa cum urmeaza:

– Selecţia şi instruirea a 20 de avocati din regiunea Moldovei dintre care se vor alege 8 avocati care vor oferi servicii de asistenta pro bono victimelor violentei şi a căror activitate va fi supervizată

– Workshop de 2 zile (seminar bune practici sustinut de expertul din partea Fundaţiei Hedda) cu prezenţ a cel putin 40 de participanti/zi de workshop dintre care cel putin 20 de psihologi –vor avea posibilitatea sa se instruiasca in ceea ce priveste interventia pe cazurile cu care se confrunta si vor putea sa aplice metodologii noi de lucru multisectorial

– sesiune de instruire pentru 60 de medici legisti si din serviciile de urgenta si medici de familie, si alte cadre medicale, din cele 8 judete implicate in proiect –impartiti in 3 grupuri de cate 20 fiecare.

Complementar cu activitatile de instruire si asistare victime din perspectiva psihologica si juridica –va creste si numarul beneficiarilor directi victime ale violentei pe baza de gen, dupa cum urmeaza:

-80 de persoane victime ale violentei pe baza de gen – fete tinere si femei adulte din regiunea Moldovei

-40 de copii minori ai femeilor adulte implicate in cazuri de violenta in familie.

 

Grup Tinta

Criterii şi metode de selecţie a beneficiarilor proiectului

Selectia grupului tinta: se vor organiza sase evenimente oficiale de lansare la care vor fi invitate toate institutiile si organizatiile cu responsabilitati in abordarea cazurilor de victime ale violentei si tratarea cazurilor de discriminare multipla din judetele Iasi, Vaslui, Botosani, Suceava, Bacau, Neamt, Focsani, Galati. Pentru judetele cu participare mai redusa se vor face un singur eveniment la 2 judete (gen Focsani, Galati; sau Bacau-Neamt, samd).

Pentru sesiunile de instruire se vor selecta 300 de specialisti din regiunea Moldovei (8 judete) repartizati dupa cum urmeaza:

A. 100 de medici legisti si din serviciile de urgenta din cele 8 judete implicate in proiect. -pentru fiecare sesiune de instruire dintre cele 4 vor fi selectati cate 25 de medici legisti si din serviciile de urgenta, o medie de 12-13/judet, in ordinea exprimarii intentiei de participare si a disponibilitatii de timp pentru perioadele propuse.

B. 200 de membri in echipele multisectoriale din cele 8 judete – specialiști care lucrează cu victimele violentei si se confrunta cu cazuri de discriminare multipla- ofiţeri de poliţie, jandarmerie, compartimente de combatere a violenţei în familie din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială și protecţia copilului, ONG-uri active în domeniu, reprezentanţi ai serviciilor de probaţiune, criminaliști, autorităţi locale, personalul adăposturilor și al centrelor de consiliere pentru victime și agresori etc. Selectia celor 200 se va face dupa cum urmeaza: Pentru fiecare sesiune de instruire vor fi selectati un numar de 50 de participanti din 2 judete (o medie de 25/judet); Dintre cei 50 de participanti la fiecare sesiune de instruire dintre cele 4 (grupati pe doua grupe de cate 25 participanti) -cel putin jumatate vor fi din sectorul guvernamental si restul din sectorul neguvernamental.

Selectia grupului tinta se va face dupa cum urmeaza:

  • numar echilibrat de participanti din fiecare judet.
  • numar echilibrat din perspectiva de sex, varsta, pregatire profesionala, lucru in mediul urban-rural.
  • numar echilibrat de participanti din fiecare categorie profesionala – pentru a permite lucrul in echipa din perspectiva multisectoriala.

Prioritate vor avea participantii care provin din zone cu procent ridicat de populatie roma, cel putin 10 participanti la fiecare sesiune fiind selectati cu prioritate dupa acest criteriu.
Principala motivatie pentru medicii legisti (dincolo de interesul fata de tema) este acela ca participarile la evenimente de acest tip (instruire) au alocate credite profesionale.

Pentru participantii din sectorul guvernamental care lucreaza direct cu cazuri, participarea la aceste instruiri se considera experienta specifica si se ia in considerare la dosarul persoanal.